Децата и почистване

Как да научим децата да помагат в домакинската работа? Всеки родител знае, че няма лесни начини.

Някой дори биха казали, че е неефективно да се насърчи детето, ако няма нищо „безплатно“. Ние ще ви разкажа за някои трикове, които ще помогнат как да научите едно дете да се занимава с домакинската работа лесно и без стрес.

Сложете конкретна задача. Да речем, шест или седем или осем кашона или кутии. На всяка от тях поставете надписи. С тях ще улесните процеса по почистване. Например, етикет с думите: „чорапи“, „пуловери“, „панталони“ и др. Така детето ще разбере лесно кое и къде да поставя, докато разтреби цялата стая.

Направете нещо заедно. Вижте за изхвърляне на стари дрехи и вещи от домовете. Най-малко за първи път. На първо място, всички деца обичат да правят нещо с родителите си и второ е много по-лесно да се повтаря след тях цялата процедура. Да, ще прекарам време и усилия, но на третия или четвъртия път детето може да се справи и само.

Организирайте конкурс. Ако повече деца, приемат помощта в почистването за игра, ще имат много по-голям мотив да я изпълняват. Ако са две или повече деца между тях  ще има и съревнование, а това е още една полза. По този начин „всеки член на семейството ще допринася“.

Изградете почистването за дете според неговата сила. Например, предложете да събере всички книги и да сложи на рафта. Или да избърше праха от компютъра и телевизора. Създайте детската зона на отговорности – например, някои места и неща в коридора. Ще видите, че много скоро ще започне да ви се кара, да не поставяте своите ключове или чадър, на местата, които то само е почистило. В този случай, е необходимо да си признаете вината и да покажете на детето си, че то е отговорно. Наистина, обратната страна на отговорност е правилото.

Направете нещата така, че детето да може ясно да видят резултатите от работата си и че те биха могли да ви накарат да се гордеете. Например, научете го след хранене да мие чиниите, да прибира масата или да пуска миялната машина.

Слава в повече. Не се страхувайте „да похвалите“ всеки път, когато работата е свършена. Тази дума често няма никакъв смисъл по отношение на децата. За всеки, дори и най-малкия дом помощта на детето е това, което то прави и как ние самите се радваме, че то е в състояние да го направи. В никакъв случай не се оплаквайте, дори някъде да допусне грешка или нова беля, бъдете търпеливи. Неудобството ще мине, но за вас най-важното е желанието детето да се чувства от полза и да участват в общото семейно домакинстване.