Ето как става почистване на покъщнина София и как да почистите диван със сода за хляб

Ето как става почистване на покъщнина София и как да почистите диван със сода за хляб

Ако имате стара мебел у дома, навярно обмисляте варианта да я замените с нещо ново. И все пак, за тези, които не могат да си го позволят, предлагаме ви да разберете, как да планирате почистване на покъщнина София или да научите някои трикове, как да почистите диван със сода за хляб.

Обикновената сода за хляб ще възвърне яркия цвят на тапицерията на вашия диван или стол. Тя ще помогне за почистването на петна от чай, кафе, сок и мастило и ще премахне мазнините.

Чисто и сухо

Парче материал за почистване или цялата повърхност на дивана се поръсва с бикарбонат. След час частиците пудра се изчеткват със суха четка или се почистват с прахосмукачка.

Сода каша

За да приготвите почистващ препарат, добавете 50 ml вода към 50 g бикарбонат и смесете съставките до получаване на суспензия. Сместа се разпределя равномерно върху повърхността на дивана, като се втрива с мека четка в структурата на материала и се оставя за час да изсъхне. След това остатъците от сода на прах се почистват с прахосмукачка.

Заобиколното решение

Този метод е подходящ само за водоотблъскващи тъкани. За да приготвите разтвор, разтворете 2 ч.л. в 1 литър вода. л. бикарбонат. С помощта на пистолет сместа се напръсква, върху тапицерията. След като повърхността на дивана изсъхне напълно, тя трябва да се почисти с прахосмукачка.

Ако от първия път не е възможно да се постигне желаният резултат и петната мръсотия все още се виждат по дивана, процедурата трябва да се повтори.

Почистване с оцет

Оцетът е евтин и ефикасен почистващ продукт, който всяка домакиня ще намери в кухнята, като сам по себе си, без сода, действа щадящо на материала и обикновено се използва за превантивно почистване на ежедневни мебели. С помощта на оцет лесно се отстраняват полепнали и мазни петна, възвръща се яркостта на цветовете на текстилната тапицерия. За да приготвите почистващ разтвор, трябва да изсипете чаена лъжичка 70% оцет (есенция) в литър съд с вода. Сега може да намокрите гъба или парче памучен плат в получения разтвор и да избършете замърсената повърхност.

Комбинация от сода бикарбонат и оцет

Комбинация от сода за хляб и оцет ще се справи с петна от кръв и мазни петна и това ще помогне да се отърве меката мебел от миризмата на котешка урина.

Почистващият разтвор се приготвя от следните съставки:

оцет 9% – 150 ml; сода – 1 с.л. л.; топла вода – 1/2 л; Перилен препарат Fairy – 1 с.л. Горните вещества се обединяват в съд и после се добавя содата, защото сместа в нея ще шупне много и ще се смеси.

Разтворът се нанася, върху тапицерията на дивана с помощта на спрей или гъба. Изчеткват се най-замърсените места. В края на работата мръсната пяна се събира внимателно с гъба и се избърсва с чиста влажна кърпа.

Освежаващо почистване

Ако мебелите са били прашни по време на ремонта или просто изглеждат, сякаш са били в конюшнята дълго време, освежаваща обработка със сода и оцет ще ви помогне. Тя ще възстанови яркия цвят на тапицерския материал, ще премахне миризмите, ще омекоти материята.

Работата се извършва, както следва:

Разтвор на сода (1 с. л. прах на 1 л. вода) се използва за пръскане на повърхността на дивана с пистолет. След като тапицерията изсъхне, мебелите се почистват с прахосмукачка. Сега разтворът на оцет се прилага по същия начин (1 супена лъжица 9% оцет на 1 литър вода). След няколко минути почистете повърхността на дивана със средна четка.

За да не усещате миризмата на оцет в стаята е необходимо да правите почистването с отворени прозорци или врати.

Как да премахнете неприятната миризма от тапицерията?

Собствениците на домашни любимци знаят, колко трудно е да се отърват от следи от урина и миризми, случайно оставени от домашни любимци, върху фотьойл или диван. Обичайните парфюми и перилни препарати в тази ситуация няма да помогнат, тъй като те не премахват източника на миризмата, а само маскират „миризмата“.

Оцетът ще ви помогне да се справите с проблема:

в чаша вода се разтварят 2 ч.л. л. Оцетна киселина 9%; добавете 1 с.л. лимонов сок; импрегнирайте лист с този състав; наложете го, върху тапицерията на мястото на замърсяване; за да може веществото да проникне по-дълбоко в структурата на материала, листът на мястото на фетида се притиска по-силно с ръка към тапицерията; след 5-10 минути листът се отстранява и замърсеното място се избърсва със суха кърпа.

За да получите сто процента резултат е по-добре да повторите тази процедура няколко пъти. С такива прости импровизирани средства като сода и оцет може да освежите тапицерията на дивана и да премахнете меката мебел от различни замърсявания и неприятни миризми. Ако нещо не сполучи, винаги има и друго решение и то е в това да наемете фирма за почистване на покъщнина София.

Основното нещо е да не прекалявате с тези почистващи продукти, защото както содата, така и самият оцет могат да променят цвета на тапицерията и да разрушат структурата на материала.

Съвет: При мокро почистване не мокрете силно дивана – предпазвайте пълнежа от намокряне.

Източник: ЧИСТАЧИ.COM