Игра на нива и ламинати

Когато подхождаме във внимание към недостатъците за инсталиране на ламиниран паркет може да съхраним живота и добрия му вид много по-дълго. Ето и една част от нещата, на които следва да обърнем внимание, за да го имаме за дълго ламинирания под:

Пребоядисване: Ламинираният паркет не може да бъде пребоядисван. Той има една-единствена повърхност, която след износване налага цялостна подмяна. С течение на времето износващия слой върху целия етаж ще се влоши и драскотините видимо могат да личат на повърхността на ламинат материали. Когато това се случи целия етаж ще трябва да бъдат заменен. За да съхраните живота на ламината за по-дълго не го натоварвайте прекалено с тежки предмет, увивайте колелцата на мебели с точила, събувайте обувките на входната врата, почиствайте редовно.

Твърд ламиниран паркет

Звук: Когато ходите по ламинат той може да произвежда кух звук, което прави материала чувствителен. Това може да се компенсира до известна степен чрез използване на забавящ изолацията материал, които може да помогне да се симулира звука на природна твърда настилка.

Неестествено: Докато ламинатът може да симулира вид на твърда дървесина, камък, тухла или перфектна естествена картина, илюзията изчезва веднага щом почувствате материала с голи ръце. Докато щамповането може да осигури текстурна повърхност за parket, самия материал има изкуствено усещане и това прави очевидно факта, че не е естествена подова повърхност.

Ламиниран паркет може да е доста труден и непреклонен под крака. Дори корк или пяна на гърба по принцип няма да облекчат тази негова характеристика.

Загрижеността за околната среда: Някои експерти по околната среда, са изразили загриженост към материалите, които са направени със съединения, получени от формалдехид. Те твърдят, че подове с тези материали могат да отделят летливи органични химикали с течение на времето, които могат да имат вредно въздействие върху качеството на въздуха на заобикалящата стаята.

Живот: Продължителността на живот на ламинат ще се основава на качеството на материала и дебелината на износващия слой. Повечето видове ламиниран паркет се предлагат с гаранция, но е важно да се провери реда и условията на тази гаранция, преди да бъде закупен. В някои случаи ще трябва да се вземат някои предпазни мерки по време на инсталационния процес, гаранцията може да загуби своята защита.