Как да се отървете от боклука

Как да се отървете от боклука

За тези, които все още не са направили своето голямо сезонно почистване, ето практични съвети как да се отървете от боклука в няколко стъпки.

Да изхвърлиш целия боклук от къщата… е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. По наши наблюдения това занимание предизвиква буря от емоции и сантиментални спомени, а освобождаването от старите вещи и спомени не е меко казано никак лесно. Междувременно ползите от чистия дом са безкрайни. Мнозина дори не осъзнават, какъв ефект може да има разхвърляната къща, върху настроението. Усещането за капан, чувството за тежест са сигурни симптоми, че количеството неща е надхвърлило разумните граници.

Издърпайте всичко

Изберете стаята, в която искате да започнете разчистването и извадете всичко от шкафовете, скринове, кошници и маси, които се намират там. Важно е, да извадите всичко, дори скорошни покупки, за да може да оцените, колко всъщност имате. Определено ще имате много работа за вършене и може да я разделите на няколко дни. Това планирайте с фирма DEPO.BG. От нея може да научите за конкретна Цена за извозване на отпадъци от апартамент.

Може да се наложи да използвате пода на коридора или съседната стая, защото следващото нещо, което трябва да направите е да сортирате всички неща, а мястото на стаята, в която са били съхранявани, може да не е достатъчно.

Разделете всички неща на три купчини: „изхвърлете“, „оставете“ и „раздайте“. Може да добавите още една категория: „неразбираеми“, неща, от които ще подредите в самия край, когато сантименталността във вас намалее, а решимостта да се отървете от нещата се засили.

Какво да изхвърлите и какво да запазите?

Не забравяйте, че колкото повече боклуци изхвърлите, толкова по-спокоен ще бъде животът ви. В началото ще е трудно, но докато подреждате нещата, опитайте се да управлявате емоциите.

С купища „изхвърлете“ и „подарете“ всичко е просто, но какво да правите с неща, които попадат в категорията „неразбираеми“? Запитайте се, защо ги запазихте? И което е по-важно, кога за последен път ги използвахте и защо са ви толкова скъпи? Ако не сте използвали нещо повече от шест месеца и дори не сте си спомняли, че имате това нещо (и нямате убедителна причина да го оставите), то е време да се сбогувате с него.

Подходът към сувенирите, разбира се, трябва да бъде различен. Рисунки на деца, сувенири, донесени от близки и други сладки малки неща, могат и трябва да бъдат оставени. Просто намерете подходящо място за тях, за да не се разпръсват из къщата и да я разхвърлят.

Огледайте мебелите

Разглобяването на нещата, които съхранявате в гардероба и под леглото е половината от битката. Освен това ще трябва да погледнете критично и самите мебели: как ги използвате, помагат ли ви да живеете по-добре или затрупват пространството още повече?

Запитайте се кои мебели всъщност използвате и кои са само за красота и заемат място, кое може да се използва по-добре? Често купуваме кресла, където никой не седи или рафтове за томове, които никога няма да бъдат прочетени. Ако не сте използвали нещо от месеци, може би не трябва повече да го държите у дома? Разбира се, това правило важи предимно за малки къщи, където всеки сантиметър пространство трябва да се използва разумно.

Ако имате голяма къща и кресло, на което никой никога не сяда, но служи като визуален център на стаята, не бих ви посъветвал да го изхвърлите. Тук ще бъде по-важно да разгледаме интериора като цяло и да разберете, каква роля играят нещата в него, отколкото да изхождате само от тяхната функционалност.

Как да съхраните това, което е останало?

Забелязахте, че не имате твърде много неща, а че не знаете как да ги съхранявате правилно. Това, за което не намирате подходящо място, се натрупва по масите, в бюфетите, в долните чекмеджета на скринове и създава усещане за безпорядък.

Сега, когато на пътя не стоят ненужни вещи и мебели, препоръчва се да помислите за системи за съхранение, които най-добре ще отговарят на вашия дом и вашите нужди. Изборът във всеки случай ще бъде индивидуален, но най-вероятно ще ви трябват шкафове със стъклени врати за запомнящи се и красиви предмети и обикновени затворени рафтове за съхранение на всичко останало.

Рафтовете с плетени кошници са добро решение за детски или общи стаи, а висящите рафтове ще изглеждат по-спретнати, ако някои от нещата, разположени върху тях, се поставят в надписани картонени кутии.

Творчески подход към излагането на сувенири

Ако имате неща, скъпи на сърцето ви, с които ви е жал да се разделите, бъдете креативни в тяхното съхранение. Дълбоките рамки за витрини са чудесна идея за съхранение на обемисти предмети като бижута. Във фоайето или коридора може да подредите прекрасна изложба на вашите бижута. Може, дори да купите стилни куки за закачане на шапки, шалове и други обемисти предмети, които не искате да криете.

В заключение:

Надявам се, тези идеи да ви помогнат да разчистите малко пространство в дома си и вярваме, че ще се почувствате по-добре, ако подредите стаите си и направите място за положителна енергия!

Още добри идеи или съдействие от професионалисти, търсете тук: https://www.depo.bg/ceni.