Съчетания и подбор на ламинат спрямо мебелите

Естествена слънчева светлина или ултравиолетовото влияние (UV) могат да променят цвета на пода. Какъв материал да изберете и каква стая да използвате също има значение. Някои видове твърда дървесина, като бразилският череша, приемат по-тъмен, наситен цвят с течение на времето, когато са изложени на пряка слънчева светлина, която може да се приема и за промяна в проекта. Днешните винилови подове не жълтеят, като техните предшественици при излагане на светлина, така че цветовете им остават верни и към извънреден труд. По новия балатум може да има жълти следи, наречения на повърхността, но при инсталацията на ламинат, това няма да е вероятно.

Добре е да знаете ако искате класическата масивна мебел от дърво, че тя внася много стил и изисканост в помещенията, но е и доста по-скъпа. Качеството на мебелите от дърво е най-високо, а експлоатацията на обзавежданията дългогодишна, много пъти и доживотна.

На пазара и в гр. София се предлагат и множество мебели от дърво на по-ниски цени. Такива са иглолистните материали, с по-ниско качество на изработка. Те често пъти не са напълно изсушени, а това води до изкривяване и нацепване в по-късен етап. На база тези данни е добре внимателно да избираме, както мебелите, така и ламниниран паркет за дома.

По отношение на мебелите изработени от ПДЧ, фурнири и МДФ са най-ползвани в производството на кухни. Техните цени са по джоба на всеки, разнообразието от цветове и имитации на дърво е голямо, но качествата им нямат нищо сходно с естествените материали. За ПДЧ е характерно, че са тип плоскости направени от дървесни частици и смола. За МДФ материалите е типична влакнестата структура. Изработват се от ситно смлени и пресовани под налягане дървесни частици. Този материал е лек и позволява декоративна работа, а поради здравите си качества позволява идеално се обработва. Отнася се към сравнително по-скъпите материали. МДФ е добър заместител на масивната дървесина, а много често дори я превъзхожда.

ПДЧ и МДФ понякога се използват в комбинация, което ще рече например при изработването на кухненски шкафове, МДФ се поставя като фронт на вратите и чекмеджетата, а ПВЧ и фазера служат за самата основа на шкафа. За кухненските плотове се използва МДФ. За него се изисква да е влагоустойчив. Щом стигнахме до въпроса за плота тук е и мястото да споменем, че те могат да бъдат съчетани идеално с ламината, избран за подова настилка.