Факти за GPS навигаторите, които може би не знаете

Модерно, усъвършенствано и безкрайно удобно технологично чудо, което е достъпно за всеки – така можем да опишем съвременният GPS навигатор за автомобили. Т. нар. Глобална система за позициониране се грижи за предаването на точни насоки относно мястото, до къде желаете да стигнете. Няма нужда да запомняте пътя, защото дори и да не го знаете, устройството ще ви упъти.
Освен това, технологията притежава функция, чрез която може да ви покаже къде се намирате във всеки един момент, в случай че попаднете на непознато място или мислите, че сте се отклонили от пътя.
Ето някои интересни факти за GPS навигатора, които може би не знаете.
Предназначението на първия GPS е било да се носи на ръката, като тогава, създаденото устройство не е давало напътствия и не е отчитало натовареността на трафика по пътя.
Причината, поради която било създадено подобно устройство, е заради англичаните и неспособността им да се оправят по улиците в страната. Тогава, обаче все още не е имало толкова много автомобили и технологията не се разпространява.
Самата система е разработена под зоркото око на американското Министерство на отбраната.
Първият GPS сателит е изпратен в космоса през 1978 година. От тогава до 1980 година, броят на спътниците в орбитата става 24.
Отначало, устройството е било предназначено само за военните цели на САЩ.
Това е единствената технология, която може да ни даде сведения за местоположението, на което се намираме във всеки един момент.
Историята познава случаи, при които GPS е помагал при спорове за имот или земя.
Освен това, устройството е имало активна роля в откриването на потънали кораби.
Навигацията се е използвала и за измерване на разстоянието, на което са се преместили сгради при земетресения и бомбардировки.
След 1983 година, САЩ разпорежда навигаторът да се използва и за граждански цели, не само държавни.
Има редки случаи, в които е възможно навигаторите да сгрешат, така че и вие гледайте пътя от време на време.