3 начина да планирате събиране на битови отпадъци екологично и лесно

3 начина да планирате събиране на битови отпадъци екологично и лесно

Сигурни сме, че има идеи за събиране на битови отпадъци, които звучат различно и нестандартно. Именно за тях ще поговорим в следващите редове. Тук ще научите и как да се свържете с професионална фирма, когато ви трябва помощ за събиране на битови отпадъци.

3 начина да планирате събиране на битови отпадъци екологично и лесно

  1. Съберете и предайте използваното готварско масло

Знаете ли, че един литър използвано готварско олио замърсява един милион литра вода?! Отработеното масло не е биоразградимо, но е възобновяем ресурс (от един литър отработено масло могат да се получат 900 ml биодизел). Ето, защо готварското масло никога не трябва да се изхвърля в мивката, а да се събира (например в 5-литрова пластмасова кутия) и да се предава на предназначените за това места. Някои бензиностанции в много европейски страни например, вече събират отработено масло. За маслото от колите не говорим, ясно е, че и това трябва да се предава на предназначените за това места.

  1. Винаги носете вода със себе си

Купете бутилка за вода и винаги носете вода със себе си, когато излизате из града, на път или по време на спорт и т.н. По този начин ще избегнете ситуацията, в която ще ожаднеете и ще трябва да си купите 0,5 л. пластмасова бутилка. Освен това по този начин ще спестите пари, особено ако сте турист някъде и водата ще ви е продадена на прескъпа цена. В много европейски градове има обществени чешми с питейна вода, така че лесно може да напълните бутилката си у дома, а след това на такава обществена чешма.

  1. Направете компост

Направете компост. Колкото и странно да ви звучи това. Зеленчуковите отпадъци нямат място в кофата за битови отпадъци. Ако имате животни, част от остатъците от храна могат да бъдат консумирани от тях, ако не, потърсете подходящо решение за вашето домакинство: кофа на балкона, специално подредено място в градината и други. Така едновременно ще получите много ефективна тор, която след това може да използвате върху вашите цветя. Научете повече за компостирането, а от сайта на Smetovoz.com вижте за това, как да си наемете екип по-голямото събиране на битови отпадъци.