5 начина за справяне с петна

Ако във вашата къща има деца или животни, е почти невъзможно да избегнете петна по дрехите и дори най-опитните домакини, невинаги знаят как да се отърват от тях. Тук може да потърсите фирма за изхвърляне на боклуци от адрес или да опитате сами да се справите с петната. За целта сме ви подготвили някои полезни съвети.

За съжаление праховете за пране и гелове, невинаги се справят с петна, но има и други ефективни методи, които ще помогнат да почистите дрехите, покривките и други тъкани от мръсотия.

Доматен сок

С петната от доматен сок, трябва да действат бързо. Избършете петното веднага с парцал и след това накиснете в студена вода. След това с гъба, навлажнена в добре разпенващ се сапун, избършете замърсената зона и отново изплакнете тъканта.

Петна от плодове

Хладната вряла вода ще ви помогне да се справите със свежи петна от горски плодове. Просто издърпайте тъканта, върху купата и я напълнете с гореща вода.

Може да използвате и лимонена киселина. Необходимо е 1 чаена лъжичка киселина да се разтвори в чаша вода и да се накисне петното за 20 минути. Изплакнете тъканта допълнително и повторете действието още веднъж.

Петна от кафе

За петна от кафе са подходящи 2 разтвора. Първо разтворете 2 супени лъжици оцет в 1 литър вода, след което избършете петното с кърпа, навлажнена с вода. Във втори разтвор смесете 1 супена лъжица глицерин и 1 литър вода. Ефектът ще бъде същият.

Петна от сок

За почистване на петна от сок, перфектен е оцет и лимонена киселина. Всъщност те са идеални. Напълнете кърпата с оцет и оставете за известно време, след което изплакнете с обикновена вода. След това напълнете петното с лимонена киселина и го напълнете с топла вода. След 10-15 минути може да премахнете киселината и да избършете самото нещо с влажна гъба и просто да я измиете.

Петна от шоколад

За да се отървете от петна от шоколад ще ви помогне обикновен домакински сапун. Разтрийте петното със сапун и вода. Оставете тъканта за известно време и след това просто измийте.

Ако този метод не помогне, препоръчваме да използвате специално решение, което може да се направи у дома. Разтворете 1 супена лъжица амоняк в 100 милилитра вода. Напълнете замърсената зона с получената течност и оставете да се подкисели. Няма да има следа от шоколада.

Вече не е нужно да тичате на химическо чистене, ако любимият ви килим или покривка случайно са залети с вино. Всички необходими инструменти са почти винаги във вашата кухня под ръка, просто помнете, за какво точно може да използвате и винаги ще сте спокойни за чистотата на вашите дрехи и други материи. Споделете тези полезни съвети с приятелките си, те определено ще ви бъдат полезни!